Ugrás a tartalomra
Nyomkövetés mesterfokon - A nyíregyházi mentőkutyások egy újabb gyakorlata

Nyomkövetés mesterfokon - A nyíregyházi mentőkutyások egy újabb gyakorlata

A nyíregyházi mentőkutyások egy újabb gyakorlaton tréningeztek négylábú társaikkal.

Egy mentőkutyának folyamatos tréningekre van szüksége ahhoz, hogy mindig készen álljon a bevetésre – így a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai a közelmúltban Alsónémedire látogattak, ahol két másik szervezettel, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesülettel és a Mantrailing Akadémia Alapítvánnyal vettek részt egy mantrailinges gyakorlaton.

Arról, hogy miért volt szükség erre a tréningre, dr. Papp István, a KMSME egyik orvosa mesélt lapunknak, aki Ikonnal, a mentőkutya-kiképzés alatt álló erdélyi kopóval vett részt a mantrailing képzésen. Mint elmondta: a mentőkutyák kiképzésnek több különböző változata létezik. A romon kereső ebek a gazdi követése nélkül keresnek olyan embereket, akiket nem látnak, vagy eszméletlenek, ezért nem mozognak. A területkereső kutyák szintén úgynevezett inaktív személyek után kutatnak – csak a földön fekvőket, mozdulatlanokat jelzik, a körülöttük mozgó, szintén a keresésben segédkezőket nem.

Több módszer létezik
– A mantrailing módszer alkalmazásakor megmutatjuk a kutyának az eltűnt személy szagmintáját, így egy konkrét embert keres – mondta el dr. Papp István.

– A mentőkutyák a rendőrkutyák technikája között az a különbség, hogy a nyomozó eb lépésről lépésre követi a keresett személyt, és figyeli a földön, ahogy megtörnek a kipárolgások. Egy mantrailinges eb munkája jobban hasonlít egy vadászó farkas nyomkövetéséhez.

NIMRÓD_Papp_István_750v_1.jpg

Ha például elmegyünk egy villanypózna mellett, a szagmolekuláink azon is lerakódnak, melyet egy utánunk mantrailing módszerrel kutató kutya könnyen felismer. „Hullámvonalban” követik a keresett személyt: mennek, amerre érzik az illatot, ha pedig az megszakad, akkor visszatérnek egy korábbi ponthoz, és újra nekivágnak.

– Ennek a technikának köszönhetőn egy jól képzett eb forgalmas városi környezetben, illetve hosszú órákkal vagy akár egy-két nappal az eltűnés után is nagy eséllyel tudja követni a nyomokat – ismertette dr. Papp István.

– Ezt a módszert alkalmaztuk akkor is, amikor január végén egy nyíregyházi diáklányt kerestünk, és egy mantrailinges kutyánk a Sóstói-erdő irányába vezetett minket. Az eltűnt szerencsére épségben előkerült, végül egy barátnőjétől jelentkezett, de valóban járt az erdős terület közelében. Az ország számos pontján egyre több mentőcsoport alkalmazza ezt a módszert az eltűnt személyek keresésében.

Sportnak is kiváló
– Azonkívül, hogy a módszert a rendőrség és a mentőcsapatok alkalmazzák, a mantrailing egy kiváló kutyás sport, amit jó szívvel ajánlok minden ebtulajdonosnak. Egy családi vagy hobbikutyának is kiváló agytorna, a gazdinak pedig jó hatással van az erőnlétére. Plusz előny, hogy fizikai mellett szellemi kihívást is jelent az állatnak, ami a mindennapos mozgás és futkározás mellett nagyon fontos házi kedvenceinknek – tette hozzá.

– Bármilyen fajta kutyával bátran vállalkozhatunk erre a sportra. A nagyon pisze orrú, buldog és bokszer típusokat könnyebben kimeríti, jobban igénybe veszi ez a technika, de hobbiszinten akármelyik ebnek kellemes kihívást jelent a gyakorlása. Persze vannak olyan fajták, melyet itt is kiemelkednek: a kifejezetten erre a célra kitenyésztett angol és hannoveri vérebek, illetve a kopók. Magam is éppen ezért választottam egy erdélyi kopót – gyönyörű kutya, és bár első kedvencnek nem ajánlom, mert kell hozzá egy kis tapasztalat, elmondhatom, hogy nagy élmény egy ilyen kutyával együtt élni.
Forrás:www.szon.hu
Fotó: Máté János